Kunst og sansning - K. E. Løgstrup




Min installation: 'Submerged', Sep. 2017



Sansningen giver os på umiddelbar vis adgang til verden, og det på så umiddelbar vis, at vi ikke skænker det en tanke, hvordan det går for sig. Adgangen er så at sige altid allerede overstået, hele tiden er den lagt bag os, vi er altid allerede ude ved tingene og begivenhederne.

Sansning og forståelse er så spundet sammen, at  det ikke er til at skille ad. Psykologien gør den iagttagelse, at der skal en abstraktions-proces til, der kun yderst sjældent lykkes, for at kunne holde sig til sansningen solo. 

Det er udformningen af de sanselige elementer, der er med til at give ordkunstværket og de bildende kunstarters værker deres emotionelle virkning. Dyrkelsen af sanseelementet, der endda kan være en rendyrkning, sker for følelsesvirkningens skyld. Men hvad har det at gøre med erkendelse? Svaret er, at det stemte indtryk indeholder en erkendelse, der vil artikuleres... 

Hvad der gør indtryk på os, har bragt os ud af vores sjælelige fuger, indeholder en erkendelse, som - hvis vi blot kunne få den artikuleret - måske vil vise sig mere væsentlig end al vor begrebsligt fastlagte, orienterende erkendelse. (Kunst vs. sprog). 





         Tjek bog: 'Kunst og Erkendelse' af K. E. Løgstrup 1976


Comments